Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2012. november 16., péntek

Mechanikus narancs fallikus turullal

A turult, azt leráztam... Ez a kisinterjú a magát újra kérdezőbiztosi szolgálatba helyező Gergely Tamás (Stockholm) kérdései nyomán született új készülő kötete számára abból a célból, hogy a velem készült beszélgetései ne 2003-mal záruljanak. Előzetesen megjelet: Káfé Főnix, 2012. okt. 26.

Kérdés:
1. Közölted a blogodban, hogy újabban együttműködsz a Gépnaranccsal. Nincs ebben valami hiba? Úgy értem, az összetett szó által keltett képben?
Válasz:
A narancs nagyjából a Tanú c. film óta a magyar abszurditások bőlevű szimbólumává érett, miközben nemes nemzeti jellegét megőrizve mégis kicsi, savanyú és zöld maradt, különösen ha egy narancsuralmi éber párt ügyel arra, nehogy kellemes ligetbe boruljon a szigorú magyar puszta.
A gép meg éppenséggel az ipari forradalom óta a modern emberi létet pöfögve és kattogva kifejező legfőbb attribútum. De Jedlik Ányos forgonya vagy Naumann János számítógépe nyomán nyugodtan tekinthetjük ezt is magyar szimbólumnak, és nem csupán iparinak – gondoljunk Kassákra és a magyar aktivistákra, akik mohón csüggtek a haladás dinamóinak forró emlőjén.
Mindezeket a megfontolásokat a kognitív megelőzöttség felől nézve persze leginkább Anthony Burgess regényének és a belőle készült Stanley Kubrick-filmnek a címére és asszociációs terére kell gründolnunk, ha helyes vágányra akarjuk terelni a passzátszelet. De egy jottányival sem járunk messzebb a fogalmi szakadékok közé ékelődő igazság határmezsgyéjétől akkor, amikor fabatkát hányunk a nagy Hadron-gyorsító bozontos Higgs-bozonjára, merthogy semmi kétségünk nem lehet afelől: annak bomlási csatornáit is fondor narancsok eresztik bő lére.
Eszmefuttatásomat összefoglalva a tömör rezümé annotációját az alábbi állításba sűríthetem: amíg nincsen narancsgéped, Gépnarancsnak írjál szépet.
Kérdés:
2. Blogot vezetsz s azt reméled, nem vak vezet világtalant… Valóban ennyire ostobák a kortársaink? Hogy szükség van a blogodra. Azt hittem, az Ungparty annyira komplex, hogy abban minden megvan… Még Gergely Tamás is!
Válasz:
Ötven blogot vezetek, és mindet az orránál fogva. Mint puli az aranytojást tojó borjút, úgy terelem be őket az UngParty egésze és égisze alá. Merthogy mind alá való. Ezzel az Ung-parti partitúrával kötöm össze magamat a külvilággal, kettőnk közt közlekedve ettől lesz átjáró, ettől lex komp a rendszerem. Lógok is rajta, mint Karinthy a szeren.
Kérdés:
3. Falloszodra turul szállott… ennyire komoly a helyzet?
Válasz:
Ezt a turultúl kellene megkérdezni. Én leráztam.