Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2013. április 29., hétfő

Üvegtárgyak festése


Üveget festeni elsőre könnyűnek tűnik, de ahhoz, hogy valóban szép is legyen, gyakorolni kell, nincs mese. Most színes ötleteket adunk, és sorra vesszük az alapvető tudnivalókat. Ezután készíthetitek is a csinos, színes, vidám lakáskiegészítőket!


Szükséges anyagok

  • üvegfesték (oldószeres vagy vízbázisú), eredmény szempontjából szinte teljesen mindegy, de érdemes jó minőségűt választani, ezek sokkal szebb árnyalatúak és lényegesen tartósabbak
  • kontúrfesték (tubusos vagy műanyag flakonos) kinek mi válik be, nekem a flakonos (ebből egyenletesebben tudtam kinyomni a festéket), de érdemes kipróbálni mindkét változatot
  • ecset, kötelező a jó minőségű, mert nincs bosszantóbb amikor pár perc múlva a frissen festett virágszirmokban megjelennek az első kihullott ecsetszálak
  • terpentin, az ecsetek tisztításához és a hibák gyors eltüntetéséhez
  • festésre váró bármilyen üvegfelület (kezdőknek síküvegek!)

Kitartás, mert elsőre ritkán sikerül olyanra a festés, amilyet elképzeltünk. Az üvegfestés, lassú, aprólékos tevékenység, nem szabad kapkodni, és ki kell várni a teljes száradást is, ami nem ritkán 24 óra.


A festés menete
Elsőre könnyebb, valamilyen sík üvegfelületet választani (képkeret, óralap stb.), az első festésem nekem is egy képkeret széle volt. Ezek alá egyszerűen be kell fektetni a mintaívet, és hajrá. Az üveget festés előtt zsírtalanítani kell, különben nem fog megtapadni mindenhol a festék. Aki nem bírja az oldószeres festéket, választhat vízbázisút, bár az oldószeres tartósabb, a vízbázisú is ugyanolyan szép. A színeket fajtán belül lehet keverni, így elég egy alapszíneket tartalmazó készlet is. A színtelen festék hozzákeverésével lágyíthatók az árnyalatok. Először a kontúrvonalakat kell felvinni, lassan, de egyenletesen nyomva a tubust, pár centire az üveg fölött vezetve. Ha a tubus hegye hozzáér az üveghez, maszatos és göröngyös lesz a vonal. Lehet a kontúrhoz külön szűkítő fejet is használni, aki leheletvékony vonalakat szeretne.
Ha megszáradt a kontúr, jöhet a festés. Elég nagyon kevés színt használni, és inkább több részletben felvinni a felületre.Én imádok kísérletezni a színekkel, akár felületen elegyíteni őket, hogy éppen csak összefolyjanak, vagy új színeket kikeverni és azokkal dolgozni. Ha kreatívak vagytok akkor nagyon hamar megtanultok egyre szebb és szebb dolgokat festeni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése