Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2013. július 31., szerda

Török-iszlám építészet Magyarországon

 Ez az építészeti stílus kedvezett a világi építészetnek is. Spanyolországon és a Balkán államain kívül alig van olyan európai ország, melyben muszlim szellemű emlékek egészítik ki az építészeti stílusok sorát. Ezért kívánnak különös figyelmet azok a művészi szintű – bár egyébként kimagasló értéket nem képviselő – török kori alkotások, amelyekkel Magyarországon még találkozni lehet. A magyar művészettörténet(ek) zömmel mellőzik, vagy csak érintik a megszálló törökség emlékeit.

török- iszlám

zdizájn

Történelmi kép
A török-iszlám kultúra a hazai szobrászat és festészet számára eleve nem nyújthatott ösztönzést, mivel a iszlám vallás tiltotta az emberábrázolást. Éppen ezért semmisítették meg a használatba vett keresztény templomok figurális díszű oltárait, berendezési tárgyait, s meszelték át a falfestményeket, még ott is, ahol az épületet használatra fenntartották. A kulturális emlékek karbantartásának teljes elhanyagolásával is jelentékeny pusztítást okoztak. Hadisarcok, adók olyan elnyomorodást idéztek elő, mely még a helyi művészi tradíciók fennmaradását, és építési lehetőségeket is megbénította.

Építészeti igények
A törökök csak ott építettek, ahol megfelelő, felhasználható régi épület nem állt rendelkezésre, vagy kultúrájukból eredő új építménytípus létesítésére volt szükség. Ez mennyiségileg nem volt sok. Mégis – a korabeli városképek és metszetek tanúsága szerint – egyes városképek, városi sziluettek teljesen megváltoztak. Pest, Buda, Eger, Vác, Pécs, Temesvár a 17. századi ábrázolásain az erősen kihangsúlyozott kupolák és karcsú minaretek mozgalmas körvonalaival, a nyugatitól merőben eltérő, orientális ízű városképek keletkeztek.
Érdemes megnézni a török építészetet, mert nagyon szép, különösen a mecsetek és a templomok.

2013. július 27., szombat

Angol és mediterrán stílusok találkozása

A stílusok közül mostanában a mediterrán a legfelkapottabb keverve egy kis angolossal. A mediterrán stílust a rusztikusság, a tartósság, és a vidámság jellemzi. A klasszikus angol stílus pedig a  nagy belmagasságú és alapterületű helyiségekben mutat szépen. Ez a kettő egyben pedig nagyon szépen mutat.

A dolgozósarok
A nappali védett zugában kecses vonalú íróasztalka áll. A fölötte, a falon függő olajfestmény igazi, mediterrán hangulatú boros csendélet, amely keretével, színvilágával remekül illeszkedik a stílusok találkozásául szolgáló nappaliba.

lakberendezés

A nappaliban
A nappali ablakain a hagyományos függönyözésen kívül római rolót is alkalmaztak. A meleg terrakotta színű függönyök anyagából készült párnák jól mutatnak a hasonló tónusú bőrkanapékon.

télikert szoba

A fürdőben
Igazán tágas és kényelmes fürdő tartozik a szülői hálóhoz. A natúr színű, kõ hatású csempe nyugalmat áraszt. Ebben a helyiségben a föld színek uralkodnak. A hatalmas, kerek kád íve egy részen befordul a hálószobába. Ettől az ívelt faltól a hálóhelyiség is különleges hangulatot kap.

angol fürdőszoba

A hálószobában
Kellemes, nyugtató hatású színek, lekerekített formák, nemes anyagok jellemzik a hálószoba berendezését. A drapp, a bézs, az óarany színek számára remek keretet ad az élénk csíkos függöny. Az ágytakaró anyagából készült díszpárnák közé néhány, a dekorfüggöny anyagából varrott darab is került.

mediterrán hálószoba

A konyhában
Az angolos és a mediterrán stílus kellemes találkozása a konyha, amelyet éppen olyan igényes, minőségi bútorokkal rendeztek be, mint a nappalit. Az olívabogyó mintás függöny és az ablakban nevelkedő fűszernövények csipetnyi délies hangulatot csempésznek az angolos konyhába, ahol természetesen a modern sütő is a régi sparheltekre emlékeztet.

konyha

Olvass az angol és mediterrán stílusú télikertekről is - másodlagos szolgáltatás - Vízkezelés: üvegház és télikert fertőtlenítése - vízkezelés. Angol és mediterrán stílusú lakberendezés, tervezés, dizájn. Bútor, függöny. Lakás, szoba és karibi télikert stílusos berendezése.

meditterán télikert
Karibi vagy mediterrán hangulatú télikert-pub - Télikertépítés, télikert gyártás és tervezés

2013. július 23., kedd

Helytakarékos és trendi berendezési ötletek kis fürdőszobába

Íme az apró, de mégis nagyon jól berendezett fürdőszobák. Kicsik, de mégis a toppon vannak. Érdemes egy pillantást vetni rájuk. A legtöbb kisméretű helyiség optikailag eredményesen "tágítható" a fekete-fehér színek kombinációjával. Ezenkívül használj élénk színű kiegészítőket, hogy megváltoztasd a szoba fókuszpontját. Többfunkciós bútorokkal helyet takaríthatsz meg, és ezáltal vizuálisan növelheted a teret.








2013. július 19., péntek

Nappali berendezése kandallóval

Ami szerintem kell a jó családias hangulathoz, az egy kandalló. Ez egy remek kiegészítője lehet a nappalinak – függetlenül attól, hogy működik-e vagy sem, hiszen barátságossá, családiassá teszi a légkört. Rendezd a kanapét, foteleket a kandalló köré, hogy igazán kellemes hangulatú legyen a helyiség.




Ha lenne egy saját házam, akkor biztosan úgy rendezném be, hogy legyen benne egy kandalló.

2013. július 15., hétfő

Inspiráló nappali dizájn

Minden ember számára fontos, hogy a nappalija jól nézzen ki, kényelmes legyen, hisz minden lakásban központi szerepet tölt be – általában ez a legnagyobb helyiség is és itt történik a legtöbb családi esemény, itt töltjük a legtöbb időt. Fontos, hogy elegendő figyelmet fordítsunk a nappali berendezésére, ezért inkább a nők szeretnek a dizájnos résszel foglalkozni.

Függetlenül attól, hogy milyen stílusú a nappalink, hol helyezkedik el a lakáson belül, van néhány alapvető funkció, amely sohasem hiányozhat egy nappaliból. Ilyen például a kanapé és fotelek és természetesen, a középpontban egy dohányzóasztallal. Ez köti össze igazán a szoba kiegészítőit és egyéb dekorációs elemeit – és persze ez a legfontosabb, legtöbbet használt rész is.








Amellett, hogy központi szerepet tölt be a kanapé és a fotel, fontos, hogy hívogató is legyen a vendégek számára – nemcsak a bútorok, hanem az egész helyiség harmóniát, kellemes környezetet sugározzon. Hozd összhangba a textileket, kiegészítőket, függönyöket, szőnyegeket a kanapéval és az egész nappalival!

Mondani sem kell, hogy a sötét színek szűkítik a teret, összenyomják, és nyomasztóak is, főleg kis térben. Ezért érdemes világos színeket alkalmazni szinte mindenhol, ahol csak tudunk, a falaktól kezdve a szőnyegig.

2013. július 1., hétfő

Laknál-e Warhollal?

A ruszin származású nagy amerikai művész, Andy Warhol kétség kívül a dekoratív alkalmazott festészet egyik megteremtője. A Pop Art pápájának is nevezett alkotótól legtöbben a négy színezett kockából álló Marilyn Monroe-ábrázolást ismerik, amely a múzeumokból régóta átvándorolt a lakószobákba. Megítélés kérdése, hogy ezek a reprodukciók vagy akár átdolgozások, netán Warhol-stúlúsú utórezgések lakályossá teszik-e a mindennapi használatra szánt helyiségeket. Hogy díszítik és kissé extrémmé teszik, az biztos - de te vajon laknál együtt Warholokkal?






...esetleg az eredeti Warholok paródiáival?