Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2014. november 28., péntek

Antik festett népi bútorok

festett antik bútor
Gondoltad volna, hogy az a bútor számít antiknak, amelyik 200 évnél régebbi? És gondoltad volna, hogy újabban ezt levitték 100 évre? Sőt! Egyes kereskedők manapság már az 1930 előtt keletkezett bútorok mindegyikét antiknak számítják. Őrület. Még meg sem száradt rajtuk rendesen a lakk. Vagy a festék.

Különösen, ha festett bútorról van. Ezek különleges helyet foglalnak el a népi bútorművészetben, így a magyarban is, bár eredetük sok esetben az európai reneszánsz művészetben gyökerezik, így kétségtelen az a hatás, melyet a nagyobbrészt XVIII. századi, csak kisebb részben korábbi, református templomok karzat-, szószék- és mennyezetfestése gyakorolt a paraszti környezetben élő és működő, képzetlen, de tehetséges asztalosok művészetére. Ilyenekkel az egész magyar nyelvterületen találkozunk, de a virágos reneszánsz legszebb alkotásai Erdélyben találhatók. Az indák, virágok egy-egy kazettát töltenek meg, és bár a motívumok ismétlődnek, mégis mindegyik önálló alkotás. Kapcsolatukat a paraszti bútorokkal még nyilvánvalóbbá teszi az a tény, hogy a vándorló templomfestők szívesen vállalták egy-egy láda díszítését is, ami így már közvetlen mintául is szolgálhatott a helybeli asztalosok számára.

Az itt látható kép egy Hartáról származó darabot mutat be, egy lófejes festett sváb ágyat összetolt állapotban.


További tudnivalók:


Berendezési tárgyak, kanapé a fedett teraszon. Berendezés és bútor a télikert belterében.A festett népi bútorok felújítása közkincsek megmentése.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése