Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2016. május 28., szombat

Erkély beüvegezése, teraszbeépítés

Lakberendezők számára a legtöbb problémát a lakások rossz térbeosztása jelenti. Itt persze nem az újabb, gyakran nagyzoló építkezésekről és nem az újgazdagok preferálta csarnoknyi lakásterekre gondolunk, hanem éppen a kis szobákra felosztott hagyományosabb lakásokra. A közfalakkal elkülönített helyiségnek persze megvan az előnye, többgenerációs családok esetében hogy is lehetne megoldani másként. Kamaszgyerekek szükségük van a saját dühöngőre, a nagyszülőknek a csendes tévézőszobára; és hát persze a külön hálószoba is alapvető szükséglet. Így aztán a nagyobb terekre egyszerűen nem marad elegendő négyzetméter és lehetetlen amerikai típusú, egyterű hall-társalgó-ebédlő-konyha kombók létrehozására. A lakberendező kénytelen abból kiindulni, ami adottságként egy-egy helyszínen mutatkozik.
terasszal hosszabbbított szoba
Terasszal meghosszabbított hall-ebédlő

Gyakran adódnak azonban rejtőzködő, első látásra nem szembetűnő lehetőségek. Sokat segíthet például akár egy hátsó, udvar vagy kert felőli terasz megléte, emeleti lakásoknak egy-egy nagyobbfajta, a nappalival érintkező erkély. Ez utóbbiak beépítése és a belső szobával való egybenyitása a legtöbbször építészettechnológiailag könnyen megoldható a fő falazatok meggyengítése nélkül. Előfordulhat, hogy a nappali szoba csupán 20 négyzetméteres, és ott igazán nem lehet csodát tenni, de ha kívülről van egy beépítetlen "placc", netán teraszként használt, már lealapozott terület, akkor ebbe az irányba ésszerű terjeszkedni, és előfordulhat, hogy a nappali szoba területe így akár megkétszerezhető - de ennél is jobb arány sem kizárt, hiszen egy udvari terasz, ahol mondjuk pingpongasztal áll és elegendő a tér az önfeledt játékhoz, akár 35-40 négyzetméteres is lehet. Ha ezt körbeépítik és befedik és egybenyitják a nappalival, egy minden fantáziának utat engedő hatalmas belső tér keletkezik. Ez még akkor is igaz, ha a főfalat nem lehet teljes egészében megszüntetni a két helyiség között, ám 2,5-3 méteres "átjáró" már azt a hatást kelti, hogy egyetlen szobabelsőről van szó, épp csak a kisebbik rész alkóvszerűen kapcsolódik a nagyobbikhoz. Mint például itt:

teraszbeépítés - erkély üvegezés
A kis belső szoba alkóvszerűen kapcsolódik a nagy beépített teraszhoz

Hasonló megoldással szolgálhat kisebb lakás, kisebb szobák (és kisebb igények) esetén egy emeleti erkély. A szűkös, mondjuk 12 négyzetméteres ebédlő már egy 6 négyzetméteres külső erkéllyel egybenyitva is a tágasság érzetét keltheti a korábban egymást kerülgető családtagok számára.

Ajánlott olvasmány: szakmai leírás arról, mi az erkély, lodzsa, terasz közötti különbség, és miért célszterű ezek télikertszerű kialakítása:
<< télikertépítés || Ésszerű teraszbeépítéssel, erkély beüvegezésével nagy belső szobák, ebédlők, hallok alakíthatók ki. Kreatív lakberendezés, terasz beépítés - enteriőr, design

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése