Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2016. május 28., szombat

Erkély beüvegezése, teraszbeépítés

Lakberendezők számára a legtöbb problémát a lakások rossz térbeosztása jelenti. Itt persze nem az újabb, gyakran nagyzoló építkezésekről és nem az újgazdagok preferálta csarnoknyi lakásterekre gondolunk, hanem éppen a kis szobákra felosztott hagyományosabb lakásokra. A közfalakkal elkülönített helyiségnek persze megvan az előnye, többgenerációs családok esetében hogy is lehetne megoldani másként. Kamaszgyerekek szükségük van a saját dühöngőre, a nagyszülőknek a csendes tévézőszobára; és hát persze a külön hálószoba is alapvető szükséglet. Így aztán a nagyobb terekre egyszerűen nem marad elegendő négyzetméter és lehetetlen amerikai típusú, egyterű hall-társalgó-ebédlő-konyha kombók létrehozására. A lakberendező kénytelen abból kiindulni, ami adottságként egy-egy helyszínen mutatkozik.
terasszal hosszabbbított szoba
Terasszal meghosszabbított hall-ebédlő

Gyakran adódnak azonban rejtőzködő, első látásra nem szembetűnő lehetőségek. Sokat segíthet például akár egy hátsó, udvar vagy kert felőli terasz megléte, emeleti lakásoknak egy-egy nagyobbfajta, a nappalival érintkező erkély. Ez utóbbiak beépítése és a belső szobával való egybenyitása a legtöbbször építészettechnológiailag könnyen megoldható a fő falazatok meggyengítése nélkül. Előfordulhat, hogy a nappali szoba csupán 20 négyzetméteres, és ott igazán nem lehet csodát tenni, de ha kívülről van egy beépítetlen "placc", netán teraszként használt, már lealapozott terület, akkor ebbe az irányba ésszerű terjeszkedni, és előfordulhat, hogy a nappali szoba területe így akár megkétszerezhető - de ennél is jobb arány sem kizárt, hiszen egy udvari terasz, ahol mondjuk pingpongasztal áll és elegendő a tér az önfeledt játékhoz, akár 35-40 négyzetméteres is lehet. Ha ezt körbeépítik és befedik és egybenyitják a nappalival, egy minden fantáziának utat engedő hatalmas belső tér keletkezik. Ez még akkor is igaz, ha a főfalat nem lehet teljes egészében megszüntetni a két helyiség között, ám 2,5-3 méteres "átjáró" már azt a hatást kelti, hogy egyetlen szobabelsőről van szó, épp csak a kisebbik rész alkóvszerűen kapcsolódik a nagyobbikhoz. Mint például itt:

teraszbeépítés - erkély üvegezés
A kis belső szoba alkóvszerűen kapcsolódik a nagy beépített teraszhoz

2016. május 23., hétfő

Könyv, forma, kép, vers, design

Kubinyi Katalin kiállítása (Kápolna Galéria) + az InstaVers antológia bemutatója (MONO art & design galéria)

Töredék

2016. május 26-án nyílik Kubinyi Katalin képzőművész kiállítása Töredék
címmel a Kápolna Galériában.
(6000 Kecskemét, Kápolna u. 13.)

"Munkáim témája az emberi sebezhetőség. A héj, a burok érdekel, ami egy ideig otthont ad a léleknek. Levetett, elhagyott ruhák ezek. A seb a mítoszban a sértett emberi lélek jelképe is. Nem véletlen, hogy a „trauma” szó, ami ma már az ideggyógyászatban is használatos, a görög „seb” szóból származik.

Minden munkámban jelen van az elmúlás, a hiány, de ezzel szemben egyfajta építkezés, élni akarás is. Építés, rombolás váltakozott a munkafolyamat közben. A világban mindenen megfigyelhetjük az épülés- leomlás, építés-rombolás, érés- romlás váltakozását. Sokszor szükség is van rombolásra, hogy a régi helyén egy új, esetleg jobb dolog születhessen.

Az emberi testtöredékek a fragmentált, az „eldobott” ember jelképei. A fakéreg, mint sebzett, folyamatosan változó bőr van jelen, a geometria ellenpontozza és kiemeli ezeket a sértett felületeket. A rend és az esetlegesség ambivalenciája foglalkoztat. Talán életünk minden területén e két fogalom váltakozik. Általában rendre törekszünk. Talán a káoszt is a világ rendjének alkotóelemeként kell elfogadnunk.

Érdekel, hogy az emberek hogyan viszonyulnak saját, illetve mások esendőségéhez. Felvállalják, tagadják, elfogadják, küzdenek ellene, hordozzák, irtóznak tőle, elébe mennek? Szembesíteni szeretném a nézőt mindannyiunk levetett bőrével, ami egyaránt emlékeztethet testünk törékenységére, de az azt megelevenítő lélek szabadságára is." Kubinyi Katalin

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára május 26-án, csütörtökön 17 órakor!

Megtekinthető: 2016. június 17-ig, Munkanapokon: 13 órától 17 óráig

_________________________

InstaVers vers I képeslap I emlék 

 


Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt
2016. június 3-án 18:00 órára a
MONO art & design galériába
az InstaVers vers I képeslap I emlék című könyvének bemutató estjére.

Az InstaVers irodalomnépszerűsítő projekthez kapcsolódó antológia bemutatóján szó lesz irodalomról, versekről és fotózásról, az olvasókat meglepetések, és a könyvhöz kapcsolódó akciók várják. Az este folyamán lesz polaroid-fotózás, és felolvasás is.

„Kép és szöveg mesteri párosítása, a kortárs költészet befogadható, mai formában történő prezentálása, nekem főként ezt jelenti az InstaVers. Hangulatok, érzések, elgondolkodtató vagy éppen habkönnyű pillanatok, szerethető köntösben. Egyedi és friss, mi több hiánypótló!”

Kertész Violetta
LoveBug Vintage alapító

Kele Dóri projektvezetővel és Szabó Imola Julianna tervezőgrafikussal Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője beszélget.

A belépés díjtalan!
 




InstaVers

Vers, Képeslap, Emlék
Az InstaVers irodalomnépszerűsítő projekt 2014-ben indult útjára a Facebookon, azzal a céllal, hogy minél több emberhez eljuttasson kortárs magyar verseket. Azóta már több mint 8000 felhasználó követi az oldalt. Két saját szervezésű fesztivál, rendhagyó irodalomórák és nagy sajtóérdeklődés után idén megjelenik az InstaVers könyv. Ez a különleges könyvtárgy velünk kávézik reggel, együtt utazunk a metrón, és alkalmas arra is, hogy megosszuk másokkal. Ez a könyv nem egy könyv, vagyis nem csak egy könyv. Rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele.
design, dizájn, formatervezés, kép, könyv, képzőművészet, vers, kiállítás,