Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. Belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal Google keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb helyzésért!

2014. április 4., péntek

Dizájnos boroscimkék - Cégér a jó bornak

Boroscímke-pályázat két fordulóban


A Cégér a jó bornak elnevezésű alkotói pályázat keretében a kiírásnak megfelelően Figula Mihány olaszrizling dűlűválogatásának kellett címkét tervezni. Csönge az itt látható pályaművével az első 10 közé került (és ezzel lehetőséget kapott arra, hogy egy pincészettel együttműködve készítsen újabb címketerveket.) Az itt látható projektjéről a következőket írja grafikai munkáit bemutató oldalán:
. . a tervezéskor abból indultam ki, hogy a sóskúti dűlő olaszrizlingje jellegzetes talajon terem. a terület közvetlenül a mészkőbánya alatt fekszik, így itt a vékony termőréteg alatt jó vízzáró képességű mészköves réteg található, mely aszályos években is kiválóan tartja a talaj nedvességtartalmát. a termőréteg felső hányada agyagos, ami tovább fokozza a talaj megfelelő vízháztartását.

a bor címkéje ezt a termőhelyi sajátosságot, rétegzettséget ragadja meg. a címke felső, arany rétege az agyagos termőréteget, magát a földet szimbolizálja. ez a réteg a sorsjegyekhez hasonlóan lekaparható festékből készül. lekaparva − mintha aláásnánk − elénk tárul a mészköves réteg rajzolata. a bor csomagolásához tartozik egy Figula emlékérme is, mellyel az arany festék könnyedén lekaparható. a több rétegű címke így nem csak a sóskúti dűlő különlegességét szemlélteti, de egyben játékra is invitálja fogyasztóját.



A legutóbbi pályamunkájával – lásd: Kaparós boroscímke -  Csönge tizedmagával elnyerte a lehetőséget, hogy egy neki kisorsolt borászatot meglátogatva, a helyi jellegzetességeket tanulmányozva és a borászokkal megismerkedve egyedi címkét tervezzen a pincészet valamelyik bor-favoritja számára. A majdani vásárlók interakciós szándékának a megcélzásában nem adhatta alább korábbi ötleténél: ha az kaparós volt, ez legyen perforált, csíkokban letéphető. Viccelődtem is vele: a következő projektje tépőzáras címke lesz, aztán meg csapóajtós.
A tervezet megvalósult, a címke legyártását a nyomdászok külön kihívásnak tekintették és többször egyeztettek Csöngével, mint ahogy az egerszalóki pincészet vezetői is. Végül elkészült a nagy mű. Most a zsűri kóstolgatja 9 másik pályaművel együtt és rövidesen odaítélik a jelentős pályadíjakat. Eközben zajlik a közönségszavazás is a Facebookon. Kicsit macerás eljutni a voksolásig, az FB előtte lájkolást meg engedélyt kér, de aztán a pályaművek melletti “tetszik” feliratra kattintva ki-ki szavazhat a neki legjobban ízlő címkére. Biztatok mindenkit, innen kell indulni, katt: Cégér a jó bornak – szavazás.
Csönge leírása a projekthez:
Egerszalók Öreg-hegye riolit-tufából épül fel. Ez a vulkanikus kőzet könnyedén vájható, jól faragható. A hegy jellegzetességét a környék lakói sokrétűen használják, sőt a település több nevezetességét is meghatározza. A Kaptárkő, mely annak idején vélhetően csőszkunyhóként szolgált, valamint a község határában látogatható barlanglakások is tufába vájt rések. Hasonlóképpen a Dávid Borház pincéje is: három hosszú folyosója mélyen az Öreg-hegy belsejébe nyúlik, így használva ki annak természeti adottságait. A DQ címkéjének tervezésekor szerettem volna ezt az Egerszalókot és a Dávid Borházat egyaránt meghatározó jelenséget, az Öreg-hegy kivájását megjeleníteni. Így született a perforáció ötlete.
A címkén megjelenő három csík a pince három különböző hosszúságú folyosóját jelképezi, a sávok elrendezése pedig visszautal a pince alaprajzára. A csíkok kiszakítása a folyosók kivájását szimbolizálja. A perforáció szakadásai a pince csákánnyal kivájt, barázdált falához hasonló organikus felületet hoznak létre a tufára utaló érdes, szemcsés papírban. A perforált csíkok eltávolítását követően – mintha feltárulna előttünk a pince –, olyan információkat tudhatunk meg, melyeket oda látogatva mesélhetne nekünk a borász a borról, a pincéről, illetve saját magáról.
csonge-bor_2
A teljes projekt prezentációja itt:

Balla Csönge: Boroscímke – DQ, Dávid borház