Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. (Dr. Bodolay Klára belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal kulcsszavas keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb Google-helyzésért!

Belsőépítészeti tervezés

Voltaképp mi is a belsőépítészet?


Ne a pénztárcád mutasd. Ne a ruhádat. Nem vagyok kíváncsi az utódra. Azt mutasd meg, hol laksz, hol dolgozol, hol alszol - és megmondom, ki vagy. Az embert formálja környezete, de az ember is formálja környezetét. A lakni passzív ige - belakni valamit ellenben csak aktív hozzáállással lehet. (Bodolay Klára belsőépítész)

Mindenki lakik valahol
. (Cecil M. Jeopardy)

Az építmények belső terének tervezett kialakítását nevezzük így: belsőépítészet. Lakóházak esetében általában ide soroljuk a fürdőszoba, konyha, hal, nappali-, étkező- és hálószoba tervezett kialakítását, a bútorok, beépített szekrények, lépcsők, galériák, mennyezet- és falburkolatok tervezését.

Természetesen a belsőépítészet körébe tartozik a templomok belső tereinek berendezése, színházak, mozik, áruházak, patikák, irodák, éttermek kialakítása, szállodák portáljainak és lakosztályainak, kereskedelmi cégek tárgyaló és bemutatótermeinek, múzeumok kiállító tereinek, egyetemek, vállalatok konferencia-termeinek építészeti kivitelezése.

Általános értelemben a belsőépítészeti tervezés az enteriőr (a belső tér) minden részletére kiterjed, a falakon és burkolaton kívül ide tartozik tehát az ajtók-ablakok, a megfelelő bútorzat, a világítótestek, térelválasztók, a beépített és a mozgatható berendezési tárgyak aprólékos megtervezése (és gyakran kivitelezése) is.

A belsőépítészet szolgálatába állíthatja díszítőművészetet, a képző- és iparművészet ágazatait az alkalmazott grafikától a textil-, fa-, üveg- és fémművészeten át a szobrászatig. A korszerű belsőépítészet bátran merít a hagyományos népművészet és a legmodernebb „dizájn” legkülönbözőbb válfajainak technológiájából és termékeiből. Újabban elterjedtek a mesterséges plasztik lakberendezési tárgyak, így például a nyílászáró műanyag ablakok.

Az enteriőrök története az emberi evolúció és a civilizációs fejlődés története is egyben - barlanglakó ősünk sziklabelsőjétől az űrbázisok belvilágáig ível. A belső terek stílusa, igényessége vagy éppen egyszerűsége korok, népek, tájak, társadalmi rétegek civilizációs szintjét tükrözi.

Mutasd meg, hol laksz, megmondom, ki vagy.
----------

Ajánló: Keisz Gellért honlapja   - Patikatervezés, belsőépítészeti tervezés


Megújult, nagyon szép lett és új helyen is elérhetővé vált Keisz Gellért barátunk weboldala. Itt is írok róla: Belsőépítészeti tervezés. És ez alatt a link alatt található maga az új honlap: Belsőépítészeti tervezés. Szakmai blogot is indított: belsőépítészeti tervezés (link törölve). Mindezek az újítások azzal kapcsolatosak, hogy Geli kiterjesztette profilját: míg eddig főleg patikatervezéssel foglalkozott, most már általánosabb értelemben teljesít iparművészeti, belsőépítészeti megrendeléseket. Igen szépek a munkái, igényesek, ízlésesek és funkciójuknak a legjobban megfelelőek. Néhány munkája itt látható:

patikabútor

Apáthy Korona Patika
Apáthy Korona Patika
Ócsa, 2010
 
A gyógyszerész hölgy a 24-ik órában talált rám… A  már aláírt terveket kellett módosítani és újra engedélyeztetni. Az építész-tervező és a generál kivitelező rugalmasságának köszönhetően ez nem jelentett problémát. Egy ajtó beépítése és néhány funkció átrendezése megoldotta a kényelmi kérdéseket. A másfél éve működő patika vezető-gyógyszerésze: Apáthyné Lovicsák Katalin, fotózásunkkor is hangsúlyozta megelégedettségét. Mi pedig innen is köszönjük a megrendelést, jó volt együttműködni.


Letenye, Kazay Endre Gyógyszertár
Otthon Patika
Budapest, 2011
 
Baráti kapcsolat alakult ki a megrendelővel, kivételes összhang jellemezte a munka teljes folyamatát. Határozott elképzeléseket sikerült tervben, aztán anyagban megvalósítani. Az „Otthon harmóniája”a harmonikus összmunka eredménye, ez lerí a fotókról is.

 
 
Letenye, Kazay Endre Gyógyszertár
Írisz Gyógyszertár
Győr, 2011
 
Az adott tér erősen korlátozott lehetőségek közé szorított, korábban banki, illetve biztosítási szolgáltatásoknak megfelelően volt kialakítva. A beruházó elfogadta javaslataimat, a szűkös financiális keretek ellenére beépítette tapasztalataimat az alaprajzi kialakításba; és annak megfelelően lett kiépítve a teljes berendezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése