Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. (Dr. Bodolay Klára belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal kulcsszavas keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb Google-helyzésért!

2013. augusztus 4., vasárnap

Görög mediterrán

Egy görög lakásbelsőnek alapvetően hűvös kisugárzása van ezért is tartozik kedvenceim közé.
A görög-stílus különbözik az olasz, spanyol, vagy mór (arabos) mediterrán stílusoktól. Ez a stílus főként a funkcionalitásra és a színekre helyezi a hangsúlyt. A legjellegzetesebb görög színek a fehérre meszelt falak, a tengerkék nyílászárók, a natúr cserepek, melyeket a virágok színkavalkádja tesz változatossá. A díszítőfestés ritka, akkor is leginkább a jól ismert görög motívumok, meander, vagy farkasfog jelenik meg a falakon.
A lakások padlója terrakotta padlócsempével burkolt, de gyakori a kavicsokból kirakott padlóburkolat is. Kavicsokat és köveket szívesen használnak akár a falak burkolására is.

Görög mediterrán


Nem csak kívül, de a lakások belsejében is gyakori a fehér és a kék szín használata, a "görög-stílust" ez a két alapszín jellemzi. Ezek hideg színek, így vizuálisan hűsíti a lakást és enyhítik a délvidéki forróságot.
Az enteriőrök bútorai kidolgozottságukban, és színeikben is egyszerűek fából, illetve fonott anyagból készülnek. A görög stílusú lakásokban kevés bútort találunk, azok is funkcionálisak, sehol, semmi hivalkodás. A hagyományos kék mellett gyakori a nyersen hagyott, vagy a színesre pácolt. Gyakoriak a beépített bútorok, polcok és falfülkék.
A hálószobában kedvelt a baldachinos ágy, az éghajlatnak megfelelően könnyű, természetes anyagú drapériával.
A fürdőszobákban, konyhákban gyakori a mozaik vagy márvány alkalmazása. A vízcsapok, szaniterek egyszerűek, a hagyományos formákat idézik meg. A csempét meleg gyapjú, pamut, lenvászon textíliák egészítik ki.
A használati tárgyak egyben dísztárgyak is, mint például a széles szájú, magas cserépedények, de ez fordítva is igaz, a dekorációs céllal elhelyezett tárgyak zöme is funkcionális. Családi képek, a vallást idéző keresztek vagy ikonok, cserép és agyag virágtartók, amforák.
A világítás tervezésekor is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos formák alkalmazására. Hangulat, vagy dekorációs világításként a gyertyák, mécsesek, kőolajlámpák szolgálnak.
A szőnyegek kézi szövésűek, a lakás textilek egyszerű mintájúak.
A teraszokat, ablakpárkányokat virágok díszítik.
A stílus ideális lehet mondjuk hétvégi házak, nyaralók kialakításához, így biztos, hogy az ott töltött idő kikapcsolódás lesz majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése