Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. (Dr. Bodolay Klára belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal kulcsszavas keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb Google-helyzésért!

Télikert ablak, ajtó gyártás, műanyag nyílászárók

A korszerű, gazdaságos hőháztartású lakás elengedhetetlen tartozéka a hőszigetelő műanyag ablak (vákuumablak), amely kedvező áránál fogva sokkal költséghatékonyabb a fa vagy fém szerkezetű társainál. A műanyag nyílászáró megtartja otthona melegét, könnyen kezelhető és tisztítható, ellenáll a fizikai-kémiai és biológiai hatásoknak (nem vetemedik meg a nedvességtől, mint a fa, nem korrodál, mint a fém - és persze nem szúvasodik és nem gombásodik).


téli kerti ablak, bútor
Regényírás a télikertben - üvegablak
A téli ablak rejtélye

részlet Balla D. Károly Tejüveges ablak c. verzióregényéből

Azon a reggelen majdnem megszerettem az apámat, mondja a regényem elején hősöm az ablaküvegnek. Látja az öreget a tenger fölött gomolygó ködből kibontakozni, látja, amint elszántan lépdel a végtelennek tetsző hómezőn. Követi tekintetével az imbolygó alakot, látja el-eltűnni az itteni ködben most és az ottani sűrű fúvásban akkor, és látja újra és újra ember alakú folttá összeállni a fényes villódzásból kisötétlő szemcséket, mint ahogy a vetítővászon elvontan vakító fehérségén jelenik meg a felismerhetőség.
    Apja rendíthetetlen menetelése egyszerre volt szánalmas és megható, értetlenséget és elragadtatást egyszerre keltett konok elszántsága, amellyel akkor még ismeretlen célja felé törekedett feltartóztathatatlanul. És ő ment utána, követte lépésről lépésre a furcsa zarándoklatban.
    Akkor, azon a téli reggelen békéltem meg végleg remeteségével, mondja hősöm a műanyag ablak előtt állva, akkor tudtam végleg napirendre térni afölött, hogy családját elhagyva beköltözött a tájba, amellyel eggyé vált és amelytől egyetlen nyílászáró sem tudta elválasztani. Ő lett nemcsak a tél és a havazás, hanem visszamenőleg is az egymásba áttűnő évszakok, a víz és jég. A tobzódó tavasz, amikor kesernyés bodzaillatba bódul a folyópart, a dús nyár, amikor eső után súlyos gombaszagot hoz az erdő felől a szél a párálló rét fölé, a budapesti honlap optimalizálás és vízkezelő városnézés emléke, amikor a bérkocsi ablakában feltűnt a budai vár, hogy rácsodálkozzon, mit művelt Mátyás reneszánsz városával a posztmodern.
    Most őszire vált a kép, hősöm látja apját, amint ráérősen tesz-vesz a ház körül, gombát szed, ivóvizet kezel, fertőtlenítő oldatot készít vagy csak áll révedezve a küszöbön reggelente, tekintetét végigviszi a vöröses borostájú domb ívén, aztán hosszan figyeli a kanyargó földutat, amely nyílászáró műanyag ajtajától indul, s amely bárhová elvezetheti a távozót, mint ahogy bármikor meg is hozhat tékozló fiút, fiatal szeretőt, ikonarcú szentet, szmokingos halált.

Bukóablak


Több mint ötven évet szolgáltak ezek az ablakok. Valamelyik régi fényképalbumunkban található az a fotó, amelyen még csak üres nyílások ásítoznak a falakban. Apám egy talicskát tol a leendő szoba közepén ingujjban (de elmaradhatatlan csokornyakkendőjétől még ekkor sem vált meg), körben téglarakások, tető még sehol. De azon a télen már átköltöztünk a folyósó-szűk Kisházból a Nagyházba, így bizonyosan került ablak a tátongó hiányok helyére. Többségük egészen mostanáig szolgált, de tovább már nem dacolhattak az idővel: szabályosan lukat ütött rajtuk úgy, hogy a tokon keresztül már ki lehetett látni az udvarra. Hiába került a fűtési szezonban pokróc, párna, szivacs a külső és a belső szárny közé: szökött a meleg.

Mégis sokáig halogattuk a cserét. Leginkább kényelmünk óvásából. Pedig istenkedtek a mesterek: egyetlen óra alatt kicserélik az öt ablakot, mi tudtuk: ha ezekhez a falakhoz hozzányúlnak, ha kiszedik a fél évszázados tokokat, akkor itt több napnyi helyreállításra lesz szükség. Meglehet, hogy a műanyag szerkezetű vákuumablakok pillanatok alatt a helyükre kerülhetnek, de hogy emiatt majd újra kell vakoltatni és festetni, azt biztosra vettük.

Ennél azonban több is történt. Kiderült, az ablakok fölött nincs áthidalás. Betongerenda? Ugyan! Jó esetben egy vastagabb foszni tartja az ablak feletti téglasort, de olyan nyílás is akadt, ahol valamiféle boltív-imitációval próbálta a kőműves elérni, hogy be ne szakadjon az egész. Azóta a tökéletlen ívek megereszkedtek, jószerével az ablak tartotta a falat. (És hogy miért nem került beton áthidalás a kellő helyekre? Hát hiszen még az alapba is alig jutott kötőanyag. Téglát, homokot, meszet se volt könnyű szerezni; cementet aranyárban sem. Ám szerencsénkre a városi piac is akkoriban épült, derék szovjet munkásemberek néhány zsákot meglovasítottak az állami beruházás kárára. Amikor minden ősszel csúnyán beázott a csarnok, kuncogott is a család: talán épp az a cement hiányzik a födémből, ami a mi alapunkba került. De oda sem jutott elegendő: már első éven szétnyíltak a falak, utólag kellett ankervasakkal összehúzni.)

Így aztán az öt ablak és a ráadásnak szánt három ajtó egyidejű kicserélése háborús körülményeket teremtett, belövésnyi rések tátongtak a szobák falán. A kellemes, szellős nagyszobából nekem is levegőtlenebb zugolyba kellett napokra átköltöznöm, ahová még az ablakcsere sújtotta övezet bútorait is át kellett menekíteni. A sanyarú körülmények a legnagyobb kánikula közepette eléggé megviseltek. Eszembe jutottak családunk régi barátjának sokat emlegetett szavai. Miközben mi a fejünk fölé építettük a házat a legszűkösebb ötvenes években, ő azt írta Budapestről: amíg tart lakásukban a festés, „én egy albérletben húztam meg magam”. Akkor ez pozőr nagyképűségnek hatott. Most átértékeltem.

Amikor helyreállt a nagyszobánk komfortja, visszaköltözhettem. Elégedetten megszemléztem a nyíló és bukó funkcióval is rendelkező ablakokat, majd mohó televíziózásba kezdtem (a kisszobában erre nem volt mód). Éppen az augusztusi közvélemény-kutatási adatokat mutatták. Gyors fejszámolás: a demokratikus oldal ellenzéki pártjainak összesen is kevesebb a támogatójuk, mint a Fidesz-KDNP pártszövetségé. Legalábbis a felmérés szerint – merthogy a kommentárban szó esik rejtőzködő szavazókról, bizonytalanokról, utolsó pillanatban döntőkről – ó jaj, csak nem bennük bíznak az ellenzéki pártok? Ahelyett, hogy valódi alternatívát mutatnának fel? Hát hiszen még a Fidesz mesterkedéseit sem képesek leleplezni: hiába világítanak rá bármilyen visszaélésre, még a kormánypártokból kiábrándultakat sem tudják maguk mellé állítani, mert nincs ott szavaik mögött a hitelesség aranyfedezete. Nincs bizony. Tetszett volna nyolc évig jobban kormányozni, mondja a bizonytalan szavazó, és nem adja nekik a voksát, mert nem hiszi el róluk, hogy most majd bármit is jobban csinálnának.

Figyelem a meglehetősen elkeserítő grafikonokat, aztán újra szobánk új ékességére fut a szemem. És hirtelen rájövök, miért sokkal inkább kedvemre valók új nyílászáróink Orbán Viktornál. Azért, mert ezeket az ablakokat bármikor bukó helyzetbe lehet állítani.


Szövegírás és vízkezelés a télikertben

Újabban az üvegszobában dolgozom friss ivóvíz társaságában. Következő bejegyzéseim A pánikbetegség leküzdhető blogba már itt készülnek. Honlapszövegek és PR-cikkek is kikerülnek asszisztensem keze alól. A jó webszöveg kincset ér. A megrendelők ennél valamivel kevesebbre becsülik, de ha az első helyre kerül a keresőben ivóvízkezelés kulcsszóval, akkor megértik a téli kerti ablak rejtélyét

Gomba ellen ivóvíz kezelés

-----------
Műanyag ablak weboldalak optimalizálása - nyílászáró árak. Belsőépítészeti dizájn ablakok, lakberendezés. Enteriőr: télikerti szövegíró arvisura honlap seo - fordított ozmózis gombák ellen - design   - Műanyag ablak - üveg ajtó, nyitható tetőablak télikertek építéséhez. Nnyílászáró árak Budapesten. Belsőépítészeti dizájnos ablakok és tolóajtók. Enteriőr: télikert-design

Kapcsolódó théma: Szerkezet, típusok: télikert ajtó, ablak gyártás  #ablakajtó 

 Télikert gyártás - ablak, ajtó


Műanyag ablak_ajtó - nyílászáró árak. Télikertek: belsőépítészeti dizájn tervezés. Lakás enteriőr: télikergyártás, berendezés - téli kerti bútorok, technológiai ivóvízkezelés - Télikert ablak, ajtó gyártás, műanyag nyílászárók


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése