Mutasd meg, hol laksz - és megmondom, ki vagy. Ember és dizájn egymás kiegészítői. A lakni passzív ige - belakni valamit aktívan kell. (Dr. Bodolay Klára belsőépítész, lakberendező). | Ez a weboldal kulcsszavas keresőoptimalizálás alatt áll. - Honlapoptimalizálás és linképítés a jobb Google-helyzésért!

2013. június 20., csütörtök

Barokk stílus, királyi pompa

Egy csodás stílus, talán a legszebb. Királyi pompára, bársonyra, aranyra és kristályra áhítozik újabban az, aki követi a lakberendezési trendeket, bár ez néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt. A barokk teljes pompájában visszatért egy időre, persze kissé modernizált változatban, párban a minimál stílussal.
A mai modern lakberendezés tehát újból felfedezte a burjánzó barokk vonzerejét és az alapjellemzőket megtartva, de kissé átértelmezve építette be a kortárs designba. Manapság leggyakrabban a minimál stílussal keverik, hogy a barokk érzelmességével, a drapériák és kristálycsillárok fantasztikus látványával lágyítsák, otthonosabbá tegyék a minimál kiüresített, néha ipari jellegét, mert szinte minden enteriőr elvisel, sőt a mai belsőépítészek  szerint talán inkább megkíván egy-egy látványosabb elemet.
A barokk a színpadiasságot, a túldíszítettséget részesíti előnyben az egyszerűséggel és praktikummal szemben, a változatosságot az egységességgel szemben és a reprezentativitást a visszafogottsággal szemben. Így válnak uralkodóvá a nagy virágmintás tapéták, az arany, ezüst, lila színvilág, a mélységekbe húzó fekete és bordó, a terjedelmesebb bútordarabok, a stukkók változatos világa, a burjánzó, dinamikus felületek és változatos anyaghasználat.
A barokk nem csak egy művészeti irányzat, hanem egy életérzés is, amit a tárgyak híven tükröznek. Az életörömet, a vidámságot, a játékosságot és az értelmetlenség szépségét hirdető gondolkodásmód, pedig ma ismét egyre közelebb áll az emberekhez.
Ma már szinte természetes az, hogy egyetlen stílusirányzat sem ural önmagában egy teret, hanem több, akár első pillantásra összeférhetetlennek tűnő elem alkot új egységet, kellemes eklektikát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése